Egyesület

A Szekszárdi Fekete Gólyák Kézilabda Club 2008-ban alakult. Csapatunk a 2008-2009-es szezonban a Tolna Megyei bajnokság női első osztályában indult, ahol versenysorozat végén a dobogó tetejére állhatott, így megszerezte a jogot az NB II Dél-nyugati csoportjában való indulásra.

A 2009-2010-es bajnoki évadban 3., a 2010-11-es idényben 1., majd a 2011-12-es szezonban 2., míg a 2012-13-as évadban újra 3. helyezést értünk el az NB II Dél-nyugati csoportjában.

A 2012-es évben jelentős változások következtek be egyesületünknél. A 2011-12-es idényben – második helyezettként – jogot szereztünk az NBI/B osztályban való indulásra. A club vezetésének döntése értelmében – az NB II-es csapat mellett – az NBI/B bajnokságban is elindítottunk egy csapatot. Ennek oka az volt, hogy az UKSE Szekszárd egyesülete ellen felszámolási eljárás indult, és azt a célt tűztük ki, hogy megmentjük az UKSE 15 éves működése alatt felépített kézilabdabázist.

Az NBI/B osztályban szereplő felnőtt együttesünk már az első szezonjában a 2. helyet szerezte meg. A 2013-14-es bajnokságban szinte hibátlan teljesítménnyel (25 győzelem mellett 1 döntetlen) bajnoki címet ünnepelhettünk. A 2014-15-ös idényben ismét másodikként zártunk, míg a 2015-16-os évadban újra bajnokok lettünk. Ezekkel az eredményekkel akár magasabb osztályba is léphettünk volna, amiről a finanszírozás gondja miatt nem is álmodhattunk.

Az NBI/B junior bajnokságban versengő csapatunk az idényt az 5. helyen zárta, közvetlenül az FTC II és a Győri Audi ETO KC II mögött. Az akkori keretből – mint utánpótlás nevelő egyesületnél ez jellemző – nagyon sokan távoztak továbbtanulás, illetve az ebben az időszakban alakuló kézilabda akadémiák létszám felvétele miatt. Ezért a következő szezonokat junior gárdánk gyengébb eredményekkel zárta, sorjában egy 10., egy 11., illetve egy 8. helyet szerezve.

Mivel egyesületünk utánpótlás neveléssel korábban csak előkészítő csoportok szintjén foglalkozott, így jelentős változást hozott az UKSE Szekszárd játékosainak átvétele, felkészítésük megszervezése, versenyeztetésük biztosítása. Jól jelzi a feladatok változását, hogy utánpótlás csoportjaink száma – a korábbi egyhez képest – nyolcra nőtt, a létszám pedig 21-ről 120-ra változott. Az azóta eltelt években újraépítettük az utánpótlás nevelés szerkezetét, bővítettük a helyi kézilabdázás bázisát. A tavalyi évben 11 utánpótlás csapatunk szerepelt az Országos Serdülő Bajnokság, a Gyermekbajnokság, valamint a régiós Kisiskolás Bajnokság versenyein. Az Országos Serdülő Bajnokság küzdelmeiben a középdöntő 6. helyét szerezték meg lányaink, míg a Gyermekbajnokság U11-es korosztályában résztvevő együttesünk az országos döntőbe jutott, ahol az FTC mögött a 7. helyen végzett. U9-es korosztályú csapatunk a Vakáció Kupán minden ellenfelét – köztük egy fiú gárdát is – legyőzve szerezte meg az első helyet. Az U8-as korosztályban a dunaújvárosi DKKA Kupán veretlenül nyert aranyérmet együttesünk, megelőzve a Fehérvár KC és az Éles Kézisuli csapatát.

Egyesületünk igyekezett kihasználni a látvány-csapatsport támogatás nyújtotta előnyöket is. Az utóbbi négy pályázati időszakban a Magyar Kézilabda Szövetség jelentős összegű támogatás gyűjtését hagyta jóvá részünkre, ezzel is elismerve utánpótlás nevelő munkánkat. A jelenlegi 2016-17-es évadra vonatkozóan ez az összeg mintegy 100 millió forint, melyből 33,7 millió forintot iskolai tornacsarnok felújítására fordíthatunk, míg a többit a sportfejlesztési program egyéb feladatainak végrehajtására. Sportfejlesztési programunkat a Magyar Kézilabda Szövetség 2016. augusztus 29-én kelt, ki/JH01-04196/2016/MKSZ számú határozatával hagyta jóvá 128.059.507,- Ft keretösszeggel, melyből a gyűjthető TAO támogatás összege 99.999.752,- Ft.

Eddigi munkánk elismerését jelentette, hogy a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémiával 2016. augusztus 11-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írtunk alá a kézilabda utánpótlásának közös fejlesztésére.

Társadalmi szerepvállalásunk nem csak a leány kézilabda utánpótlás fejlesztésére, a gyerekek egészséges életmódra nevelésére terjed ki, de szeretnénk ezt a fiúk számára is biztosítani, amit jelenleg az infrastruktúra hiánya miatt még nem tudunk teljesíteni. Fontos szempont ezen kívül a fogyatékkal élők életminőségének javítása, melynek érdekében a Kék Madár Alapítvánnyal együttműködve, patronáltjaiknak lehetőséget biztosítunk az általunk szervezett sportrendezvények ingyenes látogatására.

 

Ügyvezető elnök: Bay Attila

Szakmai igazgató: Mészáros Melinda

Elnökség részéről szakmai munka felügyeletével megbízott személy: Tabajdi Ferenc

Felügyelő bizottság: Göttlinger István, Palkó Róbert

 

Adószámunk: 18868096-1-17

Bankszámla számunk: 71800037-16063051 

Nyilvántartási számunk: 17-02-0001762